Puh. 050 523 89 51 tai 050 408 33 07, fax. (09) 27 11 517, e-mail: kurki-suonio@kolumbus.fi

Kaasutinexpertti > EVANS, vedetön jäähdytysneste | Kirjaudu sisään

EVANS, vedetön jäähdytysneste

Evans-jäähdytysnesteen maahantuoja on Suomen Kaasutinexpertti Oy

Jälleenmyyntiä ja nesteenvaihtopalveluja hoitavat:

Klaukkala: Bensa-Sähkö-Expertti, puh. 040-
554 83 72

Heinola: Koneistamo Hemimotors, p.03-7182882

Nokia: Janicol Racing Oy, 045 3188 570

Raahe: Rannikon Tarvike Oy, 08 2236051

Helsinki: Autorep Oy, puh 0500 926636

Espoo: Jag-Finn Oy, puh. 010 420 30 40

Tampere:Janicol Racing, puh. 045 318 8570

Turku: Triangle Motor Co, puh. 0432100192

Valikoima

järjestä nimen | päivityksen | hinnan | alkuperäisen järjestyksen mukaan

  

Testin tulokset puhuvat | lisätiedot
Todellinen kestotesti Evans-jäähdytysnesteen toimivuudesta: Vuonna 1990 amerikkalainen
Joe Umstead vaihtoi uuteen Freightliner-kuorma-autonsa Detroit Diesel 60-sarjan moottoriin Evans-jäähdytysnesteen tavanomaisen jäähdytysnesteen tilalle. Nyt keväällä 2013 tällä kuormurilla oli saavutettu miljoonan kuudensadantuhannen kilometrin ajomäärä ja moottorissa on edelleen 23 vuotta sitten laitettu vedetön Evans-jäähdytysneste. Nestettä ei ole tänä aikana tarvinnut lisätä eikä siihen ole lisätty mitään lisäaineita.

Evans-jäähdytysnesteen aikaansaama erittäin pieni jäähdytysjärjestelmän paine on suojannut kaikkia jäähdytysjärjestelmän komponentteja. Kaikki vesiletkut ovat alkuperäisiä eikä moott moottorin jäähdytysjärjestelmän metalliosissa ole jälkiä korroosiosta, elektrolyysistä eikä kavitoinnista.
Raskaan kaluston dieselmoottorit ovat kehittyneet huimasti vuodesta 1990 on niin on myös Evans-jäähdytysneste. Nykyinen Evans antaa paremman lämmönsiirron ja sen viskositetti on alempi kuin alkuperäisellä nesteellä vuonna 1990. Kuitenkin merkittävin etu toimintalämpötilan ja nesteen kiehumispisteen välinen ero säilyy edelleen. Tämän ansiosta nesteeseen ei synny höyryä, joka estää tehokasta lämmönsiirtoa kuten vesiperustaisissa jäähdytysnesteissä.

 

 


Vedetön jäähdytysneste

 

Vedetön jäähdytysneste | lisätiedot
Vihdoin Suomessa – vedetön Evans-jäähdytysneste

Jo yli 20 vuoden ajan USA:ssa markkinoilla ollut vedetön Evans-jäähdytysneste tulee nyt Suomeenkin yleiseen myyntiin. Tämä tuote korvaa perinteiset pakkasnesteen ja veden sekoitukset moottorien jäähdytysjärjestelmissä.

Vedetöntä jäähdytysnestettä – miksi ihmeessä?

Vesi on halpaa ja sitä on helposti saatavilla. Nestemäisenä pysyvän veden kyky johtaa lämpöä on kohtuullisen hyvä. Kun veteen sekoitetaan etyleeniglykolia, saadaan seoksen pakkasenkestävyydeksi lähes -50 °C. Ja jos jäähdytysjärjestelmä saadaan pidetyksi suljettuna, niin vedessä olevan hapen korroosiovaikutus saadaan pidetyksi kurissa sopivien lisäaineiden avulla.

Mihin siis tarvitaan vedetöntä jäähdytysnestettä?

Vesi kiehuu jo sadassa asteessa. Polttomoottorin kestävyyden ja toimintavarmuuden kannalta sen jäähdytys- ja voitelujärjestelmän lämpötila joudutaan pitämään sangen lähellä veden kiehumispistettä. Taloudellisuuden kannalta korkeampi lämpötila olisi eduksi. Kiehumispisteen nostamiseksi nykyaikaisten moottorien jäähdytysjärjestelmissä on painekansi, jolla nostetaan jäähdytysnesteen painetta ja siten hieman sen kiehumispistettä. Normaaleissa olosuhteissa järjestelmä toimii moitteettomasti, kuten miljoonat autoilijat ovat todenneet.

Nykyaikaiset voiteluöljyt kestäisivät huomattavasti korkeampia toimintalämpötiloja kuin nykyisin käytettävä jäähdytysneste.

Ei vettä – ei ylikuumentumista eikä painetta

Synteettisistä myrkyttömistä nesteistä valmistetun vedettömän Evans-jäähdytysnesteen avulla päästään eroon tavanomaisista veden heikkouksista. Evans-neste kiehuu vasta 180 °C lämpötilassa, joten moottorin normaalin käyttölämpötilan ja jäähdytysnesteen kiehumispisteen välillä on 80 asteen turvamarginaali. Näin jäähdytysjärjestelmään ei synny turhaa painetta.

Kovassa kuormituksessa vettä sisältävä jäähdytysneste voi kiehua paikoittain niin voimakkaasti sylinterinkannessa, että jäähdytysnesteessä oleva vesi tislaantuu vesihöyryksi, joka johtaa lämpöä erittäin huonosti. Seurauksena on palotilan lämpötilan nousu, josta aiheutuu epäsäännöllistä palamista, nakutusta, jopa moottorin vaurioituminen. Tai jos nakutusanturin avulla ohjataan sytytystä myöhäisemmälle nakutuksen estämiseksi, moottorin suorituskyky heikkenee ja polttonesteenkulutus lisääntyy.

Ei korroosiota eikä pistesyöpymistä

Evans-nesteen vedettömyys vähentää korroosion riskiä jo sinänsä. Vaara dieselmoottorien sylinteriputkien pistesyöpymisestä, joka voi aiheuttaa todella kalliita korjauksia suurdieselien käyttäjille, vähenee merkittävästi, koska jäähdytysnesteen lämpötila moottorin vesitiloissa pysyy vedettömän Evans-nesteen avulla paremmin hallittuna.

Evans-jäähdytysneste sopii kaikille

Tätä vedetöntä jäähdytysnestettä valmistetaan useina eri versiona, joiden lisäainekoostumus vaihtelee käyttökohteen mukaan:
– Vintage Cool 180 on tarkoitettu erityisesti antiikkisille harrasteajoneuvoille, joiden jäähdytysjärjestelmissä käytetään paljon messinkiä ja huokoista valurautaa.
– Classic Cool 180 sopii parhaiten aikakauden 1930–1990 autoihin, joiden moottoreissa on edelleen paljon valurautaa mutta myös alumiinia.
– Power Cool 180 sopii parhaiten nykyaikaisille kevytmetallimoottoreille ja suorituskykyisille autoille, joiden moottorit ovat pääosin alumiinia.

Raskasta kalustoa varten valmistetaan Evans Heavy Duty -jäähdytysnestettä, jossa ruosteenestoinhibiittorien määrä on valittu vastaamaan näiden moottorien käyttöaikaa ja olosuhteita. Lisäksi vesijäähdytteisiä Rotax-lentokoneenmoottoreita varten on oma nesteversio.

Testien tulokset kertovat

Todelliset testit ja käyttö äärimmäisen vaativissa olosuhteissa ovat osoittaneet Evans-jäähdytysnesteen tehokkuuden. Kamaz-kuorma-autojen kolmoisvoitto Paris–Dakar-aavikkorallissa, maailmanennätysajo Afrikan ympäri pienellä Fiat Pandalla, 10 000 km kymmenessä ja puolessa päivässä, sekä esimerkiksi Hondan World Motocross Teamin päätös ottaa Evans-jäähdytysneste käyttöön kilpakalustossaan ovat osoituksia asiantuntijoiden luottamuksesta tähän tuotteeseen.

Melkein uskomattomalta kuulostaa amerikkalaisen liikennöitsijän Joe Umsteadin kertomus siitä kuinka hän vuonna 1990 vaihtoi uuteen Detroit Diesel -moottorilla varustettuun Freightlineriin vedettömän Evans-jäähdytysnesteen eikä ole sen koommin miljoonan mailin aikana joutunut lisäämään tai vaihtamaan tuota nestettä.

Hintansa arvoista

Evans-jäähdytysneste on maksaa 5 litran astiassa 69 euroa. Lisäksi vettä sisältävän vanhan nesteen poistamiseksi mahdollisimman tarkkaan tarvitaan erityistä valmistelunestettä, jonka hinta on 5 litran astiassa 43 euroa.

Hankintahintansa Evans-jäähdytysneste maksaa takaisin ennen pitkää. Koska Evans-nesteessä ei ole vettä, sitä ei tarvitse vaihtaa koskaan, vaan se on tarkoitettu kestämään moottorin iän.

Evans-jäähdytysnesteen maahantuoja Suomessa:
Suomen Kaasutinexpertti Oy, Sammatintie 2, 00550 Helsinki
p. 050 523 89 51, s-posti: kurki-suonio@kolumbus.fi, www.kaasutinexpertti.fi
www.evanscoolants.fi

 

 


  

Lisää tietoa Evans-nesteestä | lisätiedot
Lisää tietoja vedettömästä Evans-jäähdytysnesteestä ja perustellut vastaukset perusteettomia vastaväitteitä esittäville

Vesi vanhin voitehista

Koska Evans-jäähdytysneste on merkittävä kehitysvaihe polttomoottorien jäähdytysteknologiassa, on selvää, että vesiperustaisia jäähdytysnesteitä markkinoivat tahot kokevat Evans-nesteen uhkana heidän liiketoiminnalleen ja satavuotiaalle vesiperustaiselle ajattelulleen.

Vesi on paras lämmönsiirtoneste, sitä on lähes kaikkialla runsaasti saatavana ja se on halpaa. Veden rajoitukset ovat sen jäätyvyys 0 °C alapuolella ja kiehuminen 100 °C lämpötilassa. Lisäksi veden on yleisesti tunnustettu olevan korroosion ja eroosion lähde moottorin ja sen jäähdytysjärjestelmän komponenteissa.

Menneiden 100 vuoden aikana on tehty monia yrityksiä muuttaa veden fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Kuitenkin merkittävät todisteet järjestelmän komponenttien vaurioista ja tarve nesteen säännölliseen uusimiseen osoittavat, että vesi ei ole mikään ihanteellinen ratkaisu.

Englantilainen BTC Testing Advisory Group, jonka jäsenistöön kuuluvat mm. BP, BASF, Arteco ja Perkins, on vahvistanut 2011, että ”jopa 60 % moottorivaurioista voidaan katsoa johtuvan jäähdytysjärjestelmän viasta”. Siksi on loogista, että insinöörit ja tutkijat pyrkivät tutkimaan vaihtoehtoja, jotta näiden ongelmien syyt voidaan kitkeä pois, eikä pelkästään pyritä jatkuvasti korjaamaan seurauksia.

Tulevien polttomoottorien kehittäminen ja entistä korkeammat käyntilämpötilat (palamistapahtuman edistämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi) tulevat hyötymään valtavasti jäähdytysnesteestä, jota ei tarvitse paineistaa 3 bar paineeseen sen pitämiseksi nestemäisenä.

Jo nyt monissa dieselmoottoreissa on jäähdytysjärjestelmässä yli 2 bar höyrypaine ja useimmissa Formula 1 -autoissa yli 3 bar paine. Tällaiset paineet tuovat erityisiä vaatimuksia rakenteen lujuuden suhteen ja voivat aiheuttaa räjähdyksenomaisia vaurioita, joista voi olla seurauksena vakavia palovammoja.

On siis mielekästä pyrkiä hermeettisesti suljettuun jäähdytysjärjestelmään, joka kestäisi avaamatta moottorin koko käyttöiän ja jossa käytettäisiin hyödyksi jäähdytysnestettä, jolla on voitu osoittaa olevan kyky estää ylikuumentumista. korroosiota, eroosiota ja paineennousua. Siksi on ilahduttavaa todeta, että huomattava määrä arvostettuja insinöörejä, moottoriurheilutalleja, autojen kunnostajia, suurien automäärien käyttäjiä ja moottorien valmistajia on jo käyttänyt aikaa (puolesta vuodesta useisiin vuosiin) tutkimalla vedettömän Evans-jäähdytysnestettä ennen sen ottamista käyttöön. Evans teki Hondan kanssa yhteistyösopimuksen, jonka seurauksena tehtiin 9 kuukauden ajan tutkimus- ja tuotekehitystyötä Japanissa ja Italiassa. Tämän tuloksena Hondan Motocross-talli käyttää ja suosittelee Evans-nestettä moottoripyöriinsä. Samoin lentokoneiden moottorien valmistaja Rotax suosittelee Evans-nesteen käyttöä valmistamissaan nestejäähdytteisissä lentokonemoottoreissa.

Miehet, jotka vaikuttivat Evans-nesteen kehitykseen

Kekseliäät insinöörit Jack Evans ja Tom Light, joiden erikoisalana oli suunnitella ja valmistaa jäähdytysjärjestelmiä huipputehokkaisiin moottoreihin, kehittivät Evans-nesteen käyttökelpoisuutta. Kun nämä miehet paransivat jäähdytysjärjestelmien ja niiden pumppujen rakennetta työskennellessään mm. Nascarin, Ferrarin, General Motorsin, jne. kanssa, he saattoivat todeta, että vesiperustaiset jäähdytysnesteet olivat usein rajoittamassa moottorin suorituskykyä ja toimintaa veden fysikaalisten ja kemiallisten rajoitusten vuoksi, vaikka tilannetta pyrittiin korjata painetta ja inhibiittoreita lisäämällä.

Jos vesi korvattiin 100 % glykolilla, voitiin päästä eroon kiehumisen ja höyrystymisen ongelmista, mutta puhdas glykoli ei kyennyt siirtämään riittävästi lämpöenergiaa, jotta olisi voitu estää moottorin lämpötilan jatkuva nouseminen. Useiden vuosien tutkimusten jälkeen kun erilaisia synteettisiä ja orgaanisia glykoleja ja niihin lisättyjä vedettömiä korrosioinhibiittoreita oli kokeiltu, Jack ja Tom patentoivat vedettömän Evans-jäähdytysnesteen, joka on myrkytön, jonka viskositeetti ja jähmepiste ovat matalia, jonka kiehumispiste on yli 180 °C, joka suojaa vielä -60 °C pakkasessa, joka kehittää vain vähän kaasupainetta, jossa ei pysy liuennut happi ja jolla on hyvin huono sähkönjohtavuus. Kaikki nämä ominaisuudet yhdessä varmistavat, että vedetön Evans-jäähdytysneste eliminoi vesiperustaisiin jäähdytysnesteisiin liittyvät kiehumisen, korroosion ja eroosion ongelmat ja samalla jäähdyttää moottorin tehokkaasti.

Teoria vastaan käytäntö

Evans-nestettä tutkivat insinöörit haluaisivat ensimmäiseksi tietää tämän nesteen ominaisuuksia kuten lämmönjohtavuuden ja viskositeetin. Pelkkien tällaisten tietojen perusteella Evans-nesteen arviointi voi olla harhaanjohtavaa. Koska vesi on paras lämmönsiirto-ominaisuuksiltaan, edellyttäen että se on vettä eikä vesihöyryä, niin teoreettiset laskelmat osoittavat usein, että Evans-neste vaatii suuremman jäähdytysjärjestelmän. Tämä on varmasti ollut syynä siihen, että moottorien ensiasennuksessa on pysytty sitkeästi vesiperustaisissa jäähdytysnesteissä.

Kuitenkin 20 vuoden käytännön kokemukset yli 500 000 moottorin varustamisesta Evans-jäähdytysnesteellä ovat osoittaneet, että Evans-nesteen muut ominaisuudet riittävät kumoamaan vettä hieman heikomman lämmönsiirtokyvyn.

Veden poistaminen jäähdytysjärjestelmästä

Kun käytössä olevaan moottoriin päätetään vaihtaa Evans-jäähdytysneste, on ehdottoman tärkeää varmistua, että vesipitoinen jäähdytysneste saadaan poistetuksi niin hyvin, että Evans-nesteen vesipitoisuus jää alle 3 %:iin. Siksi annettuja ohjeita pitää noudattaa tarkasti ja käyttää apuna Evans Prep Fluid -vedenimeytysnestettä.

Pahimmassa tapauksessa voi käydä näin:
Moottori, jonka jäähdytysjärjestelmän tilavuus on 10 litraa 50/50-pakkasnesteseosta, tyhjennetään nesteestä, mutta paineilmankaan avulla ei saada kaikkea nestettä pois, vaan moottoriin jää 2,5 litraa 50/50-pakkasnesteseosta. Tämä määrä vastaa 25 % järjestelmän tilavuudesta ja josta 12,5 % on vettä eli 1,25 litraa.

Moottoriin laitetaan 7,5 litraa Evans Prep Fluid -nestettä, moottoria käytetään kunnes termostaatti avautuu. Moottori pysäytetään, annetaan jäähtyä ja lasketaan Prep Fluid pois moottorista.

Oletetaan, että moottoriin jää taas 2,5 litraa nestettä, josta veden osuus on 0,313 litraa.
Lisätään moottoriin 7,5 litraa vedetöntä Evans Classic Cool 180 -jäähdytysnestettä ja käytetään moottoria kunnes termostaatti avautuu.

Jäljelle jäänyt vesimäärä, 0,313 litraa vastaa 3,125 % jäähdytysjärjestelmän tilavuudesta, mikä on hyväksyttävää.

Normaalissa tapauksessa käy näin:
Moottori, jonka jäähdytysjärjestelmän tilavuus on 10 litraa 50/50-pakkasnesteseosta, tyhjennetään nesteestä, mutta paineilmankaan avulla ei saada kaikkea nestettä pois, vaan moottoriin jää 1 litra 50/50-pakkasnesteseosta. Tämä määrä vastaa 10 % järjestelmän tilavuudesta ja josta 5 % on vettä eli 0,5 litraa.

Moottoriin laitetaan 9 litraa Evans Prep Fluid -nestettä, moottoria käytetään kunnes termostaatti avautuu. Moottori pysäytetään, annetaan jäähtyä ja lasketaan Prep Fluid pois moottorista.

Oletetaan, että moottoriin jää taas 1,0 litraa nestettä, josta veden osuus on 0,05 litraa.
Lisätään moottoriin 9 litraa vedetöntä Evans Classic Cool 180 -jäähdytysnestettä ja käytetään moottoria kunnes termostaatti avautuu.

Jäljelle jäänyt vesimäärä, 0,05 litraa vastaa 0,5 % jäähdytysjärjestelmän tilavuudesta, mikä on normaalia.

Väärän taloudellisuuden välttäminen

Vedetön Evans-jäähdytysneste on pitkäaikaisessa käytössä osoittanut, että monet vesiperustaisiin jäähdytysnesteisiin liittyvät ongelmat ja niistä aiheutuvat kustannukset voidaan välttää.
Erityisesti seuraavien ongelmien ja kustannusten estäminen:
a) Ylikuumentumisen ylikiehumisen ja jälkikiehumisen aiheuttamat seisokit ja korjauskustannukset.
b) Jaksottaisen paineistuksen, korroosion ja eroosion aiheuttamien vaurioiden korjaaminen ja komponenttien uusiminen.
c) Veden aiheuttamien kiihtyvien vaurioiden aiheuttamat moottorien ennenaikaiset romuttamiset.
d) Vesiperustaisten jäähdytysnesteiden säännöllisien uusimisten aiheuttamat kustannukset.
e) Vesiperustaisen jäähdytysnesteen kiehumisesta aiheutuva jäähdytysnesteen säännöllinen jatkuva lisäys, joka pahimmassa tapauksessa vuositasolla voi olla 100 - 300 % jäähdytysjärjestelmän tilavuudesta.

Kun Evans-neste on laitettu jäähdytysjärjestelmään, sitä ei tarvitse vaihtaa uuteen, ei koskaan!

Amerikkalainen Joe Umstead laittoi uuden kuormuriinsa 20 vuotta sitten Evans-jäähdytysnesteen. Nyt miljoona mailia myöhemmin moottorissa on edelleen sama Evans Heavy Duty -jäähdytysneste.

Muista myös, että Evans-neste voidaan ottaa talteen ja käyttää uudestaan, jos jäähdytysjärjestelmään tai moottoriin tehdään huoltotoimenpiteitä, joissa neste pitää tyhjentää jäähdytysjärjestelmästä.

Jäähdytysjärjestelmän tärkeyden merkitystä korostaa se, että BTC Testing Advisory Group tutkimuksen mukaan 60 % moottorivaurioista johtuu jäähdytysjärjestelmän vioista ja että Englannin tiepalvelu AA, vastasi vuonna 2012 yli 56 000 avunpyyntöön, joiden syynä oli ylikuumentuminen ja jäähdytysjärjestelmän vaurio.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Evans-nesteen hinta kääntyy ostajan eduksi siinä vaiheessa, kun vesiperustainen jäähdytysneste vaihdetaan uuteen säännöllisen vaihto-ohjelman mukaan.

Jäähdytysnesteen todellinen lämpötila

Jos vesi ei pääse kiehumaan höyryksi, se on paras neste lämmönsiirtoon. Käytännössä kuitenkin moottorit kärsivät veden muuttumisesta höyryksi palotilan ympärillä olevissa vesitiloissa. Seurauksen on eroosiota, kavitointia, ylikuumentumista, nakutusta, tehon heikentymistä ja häiriöitä palamistapahtumassa.

Kun vesiperustaisella jäähdytysnesteellä varustettua moottoria käytetään kevyellä kuormituksella, eikä jäähdytysjärjestelmässä tapahdu veden höyrystymistä, jäähdytysnesteen lämpötila on 2 – 10 °C alhaisempi kuin se olisi Evans-nestettä käytettäessä. Sama lämpötilaero on myös moottoriöljyn lämpötilassa, mutta arvo on silti täysin hyväksyttävissä arvoissa.

Kun moottorin kuormitusta lisätään ja jäähdytysjärjestelmään syntyy höyrytaskuja (vesiperustaisessa jäähdytysnesteessä), on normaalia, että lämpömittarin osoitin näyttää korkeampaa arvoa. Evans-nestettä käytettäessä lämpötila pysyy vakaana kaikilla kuormituksilla. Tämä johtuu siitä, että Evans-neste pysyy aina nestemäisenä kosketuksessa moottorin metallipintoihin.

On myös todettava, että Evans-nesteellä varustetut moottorit saavuttavat normaalin toimintalämpötilansa hieman nopeammin kuin vesiperustaisella nesteellä varustetut moottorit. Tämä nopeampi lämpeneminen auttaa vähentämään pakokaasupäästöjä erityisesti dieselmoottorien kohdalla.

Moottorinohjausyksikön säätötarve

Moottorinohjausyksikön toiminta-alue kattaa kaikki normaalit jäähdytysnesteen lämpötilavaihtelut. Kun vesiperustaisella jäähdytysnesteellä varustetussa moottorissa esiintyy höyryn muodostumista yhden tai useamman sylinterin palotilan ympärillä, seurauksena voi olla virheellinen polttonesteensyötön ja sytytysennakon arvo.

Vaikka Evans-nestettä käytettäessä nesteen lämpötila olisi 10 astetta normaaliarvoa korkeampi, niin lukema on vakaa ja kaikille sylintereille sama, niin moottorinohjausyksikkö tekee tarvittavan korjauksen, joka on sopiva kaikille sylintereille. Käytännössä on todettu, että jäähdytysnesteen höyrystymisen puuttuminen Evans-nestettä käytettäessä, sallii moottorin toimia ohjearvon mukaisella sytytysennakolla, jolloin tuloksena on pikemmin parannus suorituskyvyssä ja taloudellisuudessa.

Eräät raskaan kaluston käyttäjät ovat saaneet lisähyödyn, kun Evans-jäähdytysnesteen käytön yhteydessä on nostettu moottorin toimintalämpötila tavanomaisesta 85–90 °C lämpötilasta 110–125 °C lämpötilaan. Tuloksena:
a) Polttonesteen parempi palaminen vähensi pakokaasupäästöjä.
b) Jäähdytyspuhaltimen käyttöaika vähentyi jopa 50 %.
Kokonaisuutena polttonesteenkulutus pienentyi 2–4 %.

Kuplakiehuminen

Kuplakiehumiseksi sanotaan tilaa, jossa kuuma metallipinta saa mikroskooppisia höyrykuplia muodostumaan kuumassa metallipinnassa, josta kuplat siirtyvät jäähdytysnesteen virtaukseen, jossa ne tiivistyvät taas nesteeksi. Kuplakiehuminen on tehokkain tapa siirtää lämpöä metallista nesteeseen. Samaa menetelmää käytetään atomivoimaloissa, joissa kuormitus, lämmön syntyminen, on tarkoin hallittavissa.

Polttomoottorissa tilanne ei ole kuitenkaan vakaa, koska kuormitus, ajonopeus, kuljettajan ajotapa, polttonesteen laatu ja ympäristön lämpötila ovat säännöllisessä muutoksessa. Kuplakiehumista voi toisinaan esiintyä moottorin jäähdytysjärjestelmässä, mutta usein lämmönsiirtyminen muuttuu nopeasti vaiheittain kuohuvaksi kiehumiseksi, jolloin höyrykalvo erottaa nesteen jäähdytettävästä metallipinnasta. Koska vesiperustaisen jäähdytysnesteen höyrykuplassa puolet on vettä ja puolet etyleeniglykolia, niin jälkimmäinen tiivistyy nopeasti, jolloin jäljelle jää puhdas vesihöyrykupla. Tämä ei tiivisty ennen kuin moottorin metallin lämpötila laskee alle 95–115 °C.

Evans-nesteen höyrypaine on paljon alhaisempi kuin vesiperustaisella jäähdytysnesteellä, koska Evansin kiehumispiste on yli 180 °C. Aivan kuten vesiperustaisella jäähdytysnesteellä ei Evans-nesteessäkään tapahdu säännönmukaisesti kuplakiehumista. Sen sijaan Evans-nesteellä ei voi tapahtua höyrykalvon syntymistä aivan äärimmäisiä olosuhteita lukuunottamatta. Siksi Evans-neste pysyy nestemäisenä kosketuksessa kuumaan metalliin, jolloin tehokas lämmönsiirto toimii.

On totta että veteen lisätyllä pinta-aktiivisella aineella, jota on useimmissa pakkasnesteissä, voidaan tehostaa lämmön siirtymää tiettyyn pisteeseen asti. Kun vesiperustainen jäähdytysneste siirtyy kuplakiehumisesta höyrykiehumiseen, pinta-aktiivinen aine ei auttaa tilannetta. Tämän on vahvistanut monet tapaukset, joissa moottorin ylikuumentuminen ja ylikiehuminen jatkuu, kun kiehumispiste on ylitetty.

Ellei Evans-nesteellä saavutettaisi parempaa tulosta kuin vesiperustaisilla nesteillä, niin Honda, Kamaz-Master, Veolia, jne. olisivat varmasti sen todenneet, eivätkä olisi siirtyneet Evans-nesteen käyttäjiksi.

Viskositeetti

Evans-nesteen viskositeetti on kaikissa lämpötiloissa korkeampi kuin vedellä, paitsi siinä vaiheessa, kun vesi kiehuu ja höyrystyy, jolloin viskositeetilla ei ole merkitystä. Evans-neste ei sovi vettä korkeamman viskositeettinsa takia termosifoonisella periaatteella ilman vesipumppua toimiviin jäähdytysjärjestelmiin.

Muutoin Evans-nesteen viskositeetti ei ole aiheuttanut ongelmia lukuunottamatta sellaisia tapauksia, joissa vesipumpun siipipyörä on ollut pilalle syöpynyt tai jäähdyttimen kennosto on osittain tukossa korroosiojätteiden takia. Tällaiset tapaukset aiheuttavat yleensä välittömän jäähdytysjärjestelmän vaurion, jonka korjaamisen ja viallisten osien uusimisen jälkeen Evans-neste voidaan ottaa hyvin käyttöön.

Vesipumpulla varustetuissa puhtaissa jäähdytysjärjestelmissä Evans-nesteen viskositeetti ei ole aiheuttanut mitään ongelmia.

Kavitointi

Sen lisäksi että Evans-neste eliminoi korroosiota, sen on osoitettu vähentävän sylinteriputkien pintoja syövyttävien höyrykuplien syntymistä. Märillä sylinteriputkilla varustettujen suurdieselmoottorien todellinen ongelma on jatkuvien tutkimusten kohteena. Monia erilaisia toimenpiteitä on kokeiltu vähentämään sylinteriputkien sisäpuolen kulumista ja vesitilassa olevan ulkopuolen pistesyöpymistä, mutta sylinteriputkien huokoisuus ja murtumat jatkuvat aiheuttaen lopulta katastrofaalisen moottorivaurion.

Moottorivalmistaja John Deere on kehittänyt uuden Sylinteriputkien Kavitointitestauksen (ASTM D7583), jossa Evans-neste menestyi erinomaisesti verrattuna kaikkiin kilpaileviin vesiperustaisiin jäähdytysnesteisiin. Evans-nesteellä saavutettiin pienin milloinkaan mitattu pistesyöpymien määrä.

Pistesyöpymät syntyvät, kun höyrykuplat irtoavat sylinteriputkien pinnasta, missä paineen pudotus tapahtuu. Vastaavaa tapahtuu myös mutkittelevissa vesikanavissa ja pumpun siipipyörän pesässä. Kaikkialla missä vesiperustainen jäähdytysneste vaihtaa nopeasti virtaussuuntaansa syntyy myös paineen pudotus, joka saa aikaan kavitoinnin, joka on usein syynä heikentyneeseen tai huonoon nesteen kiertoon ja aiheuttaa metallin ja muovitiivisteiden eroosiota, josta lopuksi on mahdollisena seurauksena vaurio.

Veteen ja vesiperustaisiin jäähdytysnesteisiin verrattuna Evans-nesteelläon paljon matalampi höyrypaine, joten mahdollisuus höyrykuplien syntymiseen ja kavitointiin on paljon pienempi.

Evans-nesteen alhaisen höyrypaineen ansiosta järjestelmän sisäinen paine vähenee noin 75 % eli noin 1,2 bar paineesta noin 0,25 bar paineeseen. Tämä pieni paine voidaan osoittaa avaamalla normaalilämpöisen moottorin jäähdytysjärjestelmän painekannen moottorin käydessä tai kuuman moottorin pysäytyksen jälkeen! Vaikka emme voi suositella tällaista esitystä, koska kaikessa toiminnassa täytyy turvallisuus pitää etusijalla, kuumia moottoreita käsittelevät asentajat tietävät mistä on kysymys. Käytännön merkitys pienestä paineesta on entistä pienempi kuormitus jäähdytysjärjestelmän letkuille, letkunkiristimille, jäähdyttimen ja lämmityslaitteen kennojen saumoille ja sylinterinkannen tiivisteelle.

Käyttöturvallisuus

Moottoriurheilun tietyissä ratakilpailuluokissa erityistä ”liukkautta” aiheuttavien jäähdytysnesteiden kuten Evans-nesteen ja 50/50-glykoli/vesiseoksen käyttö on kiellettyä.

Vaikka Evans-nesteen käyttäjistä vain murto-osa on suoraan mukana moottoriurheilussa, niin käytännössä on voitu sielläkin todeta jäähdytysjärjestelmän pienen paineen etu. Jäähdyttimen vaurioituminen kiveniskusta tai törmäyksestä saa aikaan vain pienen vuodon eikä suuren paineen aiheuttamaa järjestelmän tyhjentymistä, joten ajamista on voitu jatkaa jopa maaliin asti.

Moottoriurheilussa tavallisimmat nestevuodot syntyvät öljystä, jarrunesteestä ja polttonesteestä, todella harvoin jäähdytysnesteestä.

Kumpaakaan jäähdytysnestettä, Evans-nestettä eikä 50/50-glykoli/vesiseosta ei luokitella helposti syttyväksi nesteeksi. Äärimmäisen poikkeuksellisissa olosuhteissa kumpikin neste voi syttyä ja palaa. Kuitenkin pienipaineisen Evans-nesteen riski on paljon pienempi kuin suuressa paineessa toimivan 50/50-seoksen, joka purkautuessaan hienona sumuna hehkuvan kuuman pakosarjan päälle saa seoksessa olevan veteen höyrystymään ja jäljelle jäävän glykolin syttymään.

Muihin moottoritilassa oleviin nesteisiin verrattuna jäähdytysnesteiden syttymisriski on lähes olematon.

Evans-jäähdytysneste sisältää patentoitua DeTox ™ lisäainetta ja siksi se on luokiteltu myrkyttömäksi EPA-hyväksytyn laboratorion toimesta. Kuitenkin, kuten muidenkin kemikaalien kohdalla, ainetta ei pidä nauttia. Se täytyy pitää poissa lasten ulottuvilta ja välttää sen pääsyä kosketukseen silmiin ja ihoon.

Jos jostain syystä Evans-neste pitää hävittää, suosittelemme sen hävittämistä kuten vesi/glykoliseokset hävitetään.

 

 


Evans Vintage Cool 180  5 L

 

Evans Vintage Cool 180 5 L | lisätiedot

 

84.00 €


  

Evans Vintage Cool 180 2 L | lisätiedot

 

39.00 €


  

Evans Vintage Cool 180 25 L | lisätiedot

 

390.00 €


Evans Classic Cool 180, 5 L

 

Evans Classic Cool 180, 5 L | lisätiedot

 

84.00 €


  

Evans Classic Cool 180 2 L | lisätiedot

 

39.00 €


  

Evans Power Cool 180 25 L | lisätiedot

 

390.00 €


  

Evans Power Cool 180 2 L | lisätiedot

 

39.00 €


Evans Prep Fluid, 5 L

 

Evans Prep Fluid, 5 L | lisätiedot

 

52.00 €


  

Evans Prep Fluid 2 L | lisätiedot

 

22.00 €


Evans Aero Cool 180,  5 L

 

Evans Aero Cool 180, 5 L | lisätiedot

 

84.00 €


Evans Powersports,  5 L

 

Evans Powersports, 5 L | lisätiedot

 

84.00 €


  

Evans Powersports, 2 L | lisätiedot

 

39.00 €


  

Evans Heavy Duty 180 25 L | lisätiedot

 

309.00 €


 Ostoskori

Suomen Kaasutinexpertti Oy, PL 1048, 04401 JÄRVENPÄÄ, Finland
puh. 050 523 89 51, fax (09) 27 11 517, sähköpostiosoite kurki-suonio@kolumbus.fi
Viimeksi päivitetty 2017-08-21 10:47:06